portret la aeronautic show

portret la aeronautic show

Atunci cand vrei sa realizezi un cadru foto care contine un portret este recomandat  ca subiectul sa aiba o foarte buna separatie fata de fundal.

Cu alte cuvinte fundalul este de preferat sa apara defocalizat si “laptos” impreuna cu asa numitul efect de “bokeh” care este produs de elemente ale fundalului care nu sunt in zona de focus ( si care se vad neclare .

Astfel fundalul poate contine forme decorative uimitoare in variatiuni ovale diferite ca si  culoare si perfectiune date de diferitele tipuri de diafragme si de obiective existente. O diafragma cu un anumit numar de lamele poate da un anumit tip de bokeh iar alta diafragma cu un numar mai mare de lamele va da un altfel de bokeh. In general cresterea numarului de lamele se concretizeaza in perfectarea poligonului regulat pe care il constituie diafragma atunci cand incepe sa se deschida sau sa se inchida. Acest poligon cu cat are mai multe laturi el tinde sa devina un cerc. Numarul de laturi este egal cu numarul de lamele care intra in constructia diafragmei. La anumite valori ale deschiderii diafragmelor, bokehul format poate fi asimilat cu un cerc sau un oval cu variatiuni “netede”, linia poligonala inchisa formata de capetele lamelelor avand unghiuri foarte largi.
De ce este dorita separatia intre subiect si fundal? Care este impactul asupra mentalului privitorului? Sunt amanunte pe care le voi aborda in cadrul suportului de curs.