Majoritatea editoarelor foto sunt inzestrate cu o serie intreaga de functii similare. Exista o gama intreaga de functii pe care le regasim la toate si pe langa aceste functii exista si diverse particularitati ale softurilor ceea ce le face diferite. De exemplu unele softuri lucreaza mai bine cu capturi facute de camere din familia lor de producatori. Alltele sunt universale. De exemplu Capture NX-D este un soft de editare si transfer de fisiere fotografice cu extensia NEF facute de aparatele Nikon.

Capture NX-D are facilitati de prelucrare asupra fisierelor NEF net superioare programului LIghtroom de la Adobe care este universal, dar despre asta vom reveni amanuntit in unul din articolele viitoare.

Notiunea de CROP este un termen englezesc si insemna a decupa. Puteti sa ii ii spuneti si DECUPARE ca nu se supara nimeni ca sa nu ne mai englezim atat.

Introducem notiunea de factor de decupare, sau FACTOR DE CROP care este raportul dintre suprafata initiala a imaginii si suprafata finala. Aceasta notiune va fi utila pe viitor la lucrul cu senzorii aparatelor digitale de fotografiat.

 

Factorii de crop cei mai uzuali sunt dati de raporturile dintre senzorul Full Frame si ceilalti senzori ca si suprafata astfel. FActor de crop 1,5 sau 2 sunt des intalniti in terminologia de specialitate.

Producatorii de softuri si toool-uri de editare fotografica online se intrec in adaugarea de facilitati mai mult sau mai putin utile astfel incat sa si faca programele online cat mai atractive si sa poata sa ruleze reclame in interiorul lor. Un astfel de exemplu este cel pe care il puteti gasi aici si care se numeste LUNAPIC